Kuom yra ypatinga šokolado degustacija?

2020.07.27
rašyta Zeba lt
Kuom yra ypatinga šokolado degustacija?

Pirmą kartą istorijoje kakavos pupelės minimos jau apie 1900 m. prieš mūsų erą, tačiau masinė šokolado gamyba ir prekyba pradėta tik XIX a. pradžioje. Nuo to laiko šis gardumynas yra vienas populiariausių saldumynų pasaulyje. Ir vargu, ar rastumėte žmogų, kuris niekada nėra ragavęs šokolado! Tačiau ar žinote, kaip gaminamas šokoladas, kiek yra skirtingų jo rūšių, bei kiek kakavos pupelių reikia, norint pagaminti vieną kilogramą šokolado? Jei jus domina atsakymai į šiuos klausimus, šokolado degustacija yra ta pramoga, kurią privalote išbandyti!

Degustuoti galima ne tik vyną

Ko gero daugelis mūsų esame girdėję apie vyno degustacijas, tačiau ar žinojote, jog ragauti ir vertinti galima ne tik vyną, bet ir šokoladą? Lygiai taip, kaip vynas, šokoladas gali būti labai skirtingas, pasižymintis didele skonių, poskonių ir aromatų įvairove. Vyno skonis, kvapas ir spalva priklauso nuo kilmės šalies, regiono, kuriame išaugintos vynuogės, bei jų rūšies, o šokolado skoninės ypatybės kinta priklausomai nuo to, iš kur gautos jo gamybai naudojamos kakavos pupelės. Štai, pavyzdžiui, šokolado gamybai naudojant Madagaskaro saloje užaugintas kakavos pupeles, skanėstas turės pakankamai ryškų uogų poskonį. Jeigu rinksimės šokoladą, pagamintą iš Papua Naujojoje Gvinėjoje užaugusių pupelių, bus jaučiamas aitrokas dūmų aromatas.

Kaip vyksta šokolado degustacija?

Į šokolado degustaciją atvykite su draugų ar artimųjų kompanija – juk taip smagiausia! Ragaudami įvairias šio saldumyno rūšis aptarsite jaučiamus skonius ir aromatus, pasidalinsite kylančiais pojūčiais ir aptarsite labiausiai patikusius ragautus šokoladus. Degustacijos metu daugiau sužinosite apie siūlomų šokolado rūšių atsiradimo istoriją bei kilmę. Šokolado meistras pasidalins patarimais, į ką atkreipti dėmesį, degustuojant kiekvieną rūšį. <.br> Ragaudami šokoladą, pirmiausiai ištyrinėkite jo spalvą. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad visos plytelės atrodo taip pat, tačiau patyrinėję atidžiau pastebėsite, jog skirtingų rūšių saldumynas, pagamintas iš skirtingose pasaulio vietose užaugintų kakavos pupelių, varijuoja skoniu. Giliai įkvėpkite ir pajuskite šokolado aromatą. Galiausiai, leiskite saldžiam gabalėliui lėtai tirpti ant liežuvio ir pajuskite atsiskleidžiančius skonius. Šokoladui tirpstant, juntami vis nauji, subtilūs ir kartais labai netikėti poskoniai. Degustuojant daugiau skirtingų šokolado rūšių, pastebėsite, kaip stipriai vis dėlto vienas nuo kito gali skirtis įvairūs šokoladai.

Pasijuskite tikru šokolado meistru!

Išklausius šiek tiek istorijos ir paragavus skirtingų rūšių šokolado, galima pereiti prie smagiausios dalies – gamybos. Šokolado degustacijos metu turėsite galimybę pasijusti tikru šokolado meistru ir pasigaminti savo pačių rankų darbo šokolado. Prieš pradedant gamybą, reikia ištirpinti šokolado žaliavą. Įprastai ji tirpdoma ant specialaus marmurinio stalo. Tuomet paruošiamos visos kitos gamybai naudojamos priemonės: mentelės, gremžtukai, formelės. Taip pat indai su įvairiais priedais: marcipanu, riešutais, kremu ar karamele.
Prieš pradedant gaminti, siūloma paragauti žaliavos ir tuomet pradedama temperuoti – vėsinti šokoladą specialiomis mentelėmis. Įmaišius pasirinktų priedų, skanėstas dar labiau pagardinamas ir išliejus formeles, paliekamas sustingti. Tuomet prasideda, ko gero, maloniausias ir labiausiai lauktas proceso etapas – paties šviežiausio, ką tik savomis rankomis pagaminto šokolado degustacija.

Populiari laisvalaikio pramoga

Pastaruoju metu šokolado degustacijos ypač populiarėja kaip pramoga įvairioms progoms: tai puikus paįvairinimas asmeninėms šventėms, gimtadieniams, mergvakariams. Kartais jaunavedžiai šokolado degustaciją ir gamybą renkasi net kaip vieną iš vestuvinių ritualų. Padovanokite sau ir artimiesiems neeilinę patirtį ir drauge leiskitės į magiškąjį, subtilybių kupiną, šokolado pasaulį!

Komentarai

Įrašų nėra

Rašyti atsiliepimą